Praktijkvoorbeelden

Praktijkvoorbeelden

Voorbeelden in de praktijk

Hieronder worden twee praktijkvoorbeelden gegeven. Één voorbeeld heeft betrekking tot een wijziging van de omgangsregeling en de andere tot een wijziging van de hoofdverblijfplaats.

Omgangsregeling
Twee kinderen (een zus en een broertje) zijn ontevreden over de omgangsregeling.Een omgangsregeling is een regeling/afspraak die bepaalt wanneer en hoe jij contact hebt met je ouders, dus wanneer ben je bij mama en wanneer ben je bij papa. De omgangsregeling was zo omslachtig dat dit zeer onrustig was voor de kinderen. Het leverde veel stress op om zo vaak de spulletjes te verhuizen van de moeder naar de vader en andersom. Deze kinderen worden ook wel de ‘koffertjeskinderen’ genoemd, omdat ze altijd met spullen aan het slepen zijn en niet meer het idee hebben dat ze een thuis hebben. Ze zijn samen bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel in Limburg op gesprek geweest. Hier hebben zij de situatie kunnen uitleggen. Ook kunnen zij aangeven hoe ze de omgangsregeling graag zien veranderen. Vervolgens zijn de kinderen een brief gaan schrijven naar de rechter. Hierin vertellen zij wat ze van de huidige situatie vinden en waarom ze het anders willen zien. Als de brieven geschreven zijn, worden deze verstuurd naar de rechter. De rechter heeft de kinderen uitgenodigd om op gesprek te komen en heeft vervolgens besloten de omgangsregeling te wijzigen voor de kinderen/ vervolgens de omgangsregeling gewijzigd voor de kinderen. Dit heeft hen veel rust gegeven.

Hoofdverblijfplaats
Een kind heeft zijn hoofdverblijfplaats  dit is de plek waar jij het grootste gedeelte van de tijd verblijft. Bij deze ouder heb je ook je woonplaats en sta je op dat adres bij de gemeente ingeschreven.bij de moeder. Helaas heeft hij het thuis niet leuk en heeft hij vaak ruzie met zijn moeder. Hij is de laatste tijd vaker bij zijn vader, omdat hij met zijn vader een betere band heeft. Graag zou hij de hoofdverblijfplaats willen wijzigen. Het kind heeft bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Limburg een gesprek gehad hierover en zij hebben samen besloten een brief te schrijven naar de rechter. Ook hierbij is het kind uitgenodigd voor een gesprek bij de rechter, waarbij hij de situatie heeft uitgelegd. De rechter heeft na overwegingen voor hem dan ook de hoofdverblijfplaats gewijzigd.

Neem contact op

Adres

Ligne 1, 6131 MT Sittard

Telefoonnummer

+31 6) 567 890

E-mail

info@het-kind-regelt-de-echtscheiding.nl